grsail.com

Inne nazwy na glutenu

Inne nazwy na glutenu

Dla osób cierpiących na celiakię i inne nietolerancji glutenu, unikanie glutenu ma zasadnicze znaczenie dla zdrowia. Gluten może być oznaczone przez różne nazwy, chociaż, które mogą sprawić, że trudno jest znaleźć i wyeliminować z diety, jeśli nie wiesz, czego szukać.

Glutenu innymi nazwami

Gluten może być ukryte w różnych dodatków do żywności, nie musi być oznaczone jako takie. Zwróć uwagę na następujące składniki, które mogą zawierać jakiś gluten.

Naturalny aromat

FDA określa naturalnych środków aromatyzujących jako produkt, który uzyskuje się z substancji naturalnych i przyczynia się do smaku. Oznacza to, że choć nie wszystkie naturalne aromaty zawierają glutenu, jeśli widzisz ten termin na liście składników, nie może lub nie może zawierać zboża zawierające gluten, lub pochodne, i należy ich unikać.

Glutaminianu sodu

Glutaminian monosodowy (MSG) jest wzmacniacz smaku dodawane do wielu produktów spożywczych. Jest pochodną soli aminokwasu, kwas glutaminowy i może być wykonana z zewnętrznych źródeł, które wykorzystują ziarna zawierające gluten. W Stanach Zjednoczonych, najbardziej glutaminian sodu jest wykonany z trzciny cukrowej, buraków lub skrobia z tapioki, ale nawet w USA niektórzy producenci nadal korzystać gluten pszenny.

Emulgatory

Emulgatory stosuje się do zmiany właściwości powierzchniowych innych składników, z którymi są połączone. Emulgator może składać się zarówno z wodą i cząsteczki oleju, co z kolei pomaga olej i woda mieszają się podczas emulgatora. Emulgatory są dodawane do wielu produktów, w tym pieczywa, czekoladę, lody, margaryny i przetworzonego mięsa. Emulgatory mogą być lub nie zawierają glutenu, w zależności od tego, co są one wykorzystywane do.

Lecytyny

Lecytyny są dodatki do żywności, które pomagają ustabilizować niektóre pokarmy. Wykonane są z kadłuba ziarna, a jednocześnie mogą pochodzić z "bezpiecznej" ziarna takie jak amarant, mogą pochodzić również z jęczmienia i innych zbóż, których należy unikać tych, eliminacji glutenu z diety.

Kolor Karmel

Barwnik karmelowy jest zwykle wykonany z kombinacji dekstroza, cukier inwertowany, laktoza, syrop słodowy, melasa, hydrolizy skrobi lub sacharozy. Zarówno syrop słodowy i hydrolizy skrobi mogą zawierać glutenu.

Hydrolizowane białko roślinne, hydrolizowane białko roślinne białko roślinne i teksturowane

Wegetarianie i tych, którzy szukają w celu zwiększenia ich źródeł białka poprzez materii roślinnej może zajrzeć do produktów, które zawierają hydrolizowane proteiny roślinne, hydrolizat roślin białkowe i teksturowane białka roślinnego. Zazwyczaj są one wykonane z kombinacji z pszenicy, kukurydzy i soi, a zatem mogą zawierać glutenu.

Malto-Dekstroza

Malto, dekstroza, znany również jako maltodexterin lub dexterin jest zwykle wykonany z ledwie słodu. Jest wypełniacz, który może być dodawany do niektórych produktów cukru lub o niskiej zawartości tłuszczu, takich jak lody, aby zwiększyć jej gęstość, odczucie w ustach i smak.

Inne nazwy na pszenicy

Pszenica jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych źródeł glutenu i jednym z najbardziej skomplikowane uniknąć. Pszenica, mogą być oznaczone na wiele różnych sposobów, które mogą sprawić, unikanie trudności:

  • Spoiwa lub wiązania
  • Bulgur
  • Zboże
  • Spoiwa zbóż lub białko zbóż
  • Kuskus
  • Duram (durum)
  • Einkorn
  • Mąka
  • Filler
  • Mąka
  • Frumento
  • Graham
  • Baza gumy
  • Hydrolizowane białko pszenicy
  • Kamut
  • Słód
  • Manna
  • Macy
  • Maca
  • Matzoh
  • Skrobia modyfikowana żywność
  • Skrobia modyfikowana
  • Suchar
  • Seitan
  • Grysik
  • Specjalne skrobi jadalne
  • Orkisz
  • Skrobia
  • Zagęszczacz lub zgrubienie
  • Pszenżyta (hybryda pszenicy i żyta)
  • Pszenica alternatywą

Dowiedz się, jak Spot ukryty gluten

Przejęcie zdrowia i dieta oznacza uczenie się dostrzec ukryte glutenu w żywności można konsumować. Bądź na poszukiwania którykolwiek z tych składników w żywności nie specjalnie oznakowane, "produkt bezglutenowy", aby upewnić się zużywają dokładnie to, co myślisz, że jesteś.