grsail.com

Informacja prasowa: Pisanie Porady biznesowe

Aktywny głos w Informacje prasowe

Aktywny głos jest nieskończenie bardziej atrakcyjne. Użyj aktywny głos w swoich komunikatach prasowych (i wszystkich), w miarę możliwości komunikacji, a nie biernej. Oceń swoje uwolnienie starannie, aby upewnić się, że twój język jest tak bezpośredni, jak to możliwe. Ważne jest również, aby utrzymać ten sam czas w całym wydaniu. Nie flip-flop z przeszłości do teraźniejszości napięta.

Przysłówki w komunikatach prasowych

Nie każda czynność miała stać przysłówek tylko przez dodanie "ly" do końca. Upewnij się, że przysłówki brzmi poprawna, i upewnij się, że dodanie tekstu. "Zmęczony" jest technicall poprawne, ale brzmi to niewygodne i słaby.

Najlepszy Długość na prasowa

Informacje prasowe są jak odezwie. Nie powinny być zbyt długie. Nagłówek i otwarcie akapit powinien zawierać wszystkie istotne informacje w komunikacie prasowym. W rzeczywistości, powinny one być w stanie stanąć sam, jeśli to konieczne. Pomyśl o nich jako wpis kalendarzowy lub ogłoszenia o wydarzeniu ku sobie. Redaktorzy mogą otrzymać setki (lub nawet tysięcy) wydań w tygodniu, więc dostać się do punktu.

Używanie języka w komunikatach prasowych

Twoja informacja prasowa powinna być łatwa przeciętna osoba zrozumieć bez konieczności wyciągnij słownika. Nie dodawać niepotrzebnej złożoności, a nie zakładać, że czytelnik zna żargon przemysłu czy żargonu. Keep it simple.

Point of View w komunikatach prasowych

Dwukrotnie sprawdzić by mieć pewność, że używasz tego samego punktu widzenia całej. Nie pisać w pierwszej osobie w jednym akapicie, a następnie przejść do trzeciej osoby w późniejszym wydaniu. Co do zasady, osoba trzecia powinna być stosowana w całym komunikacie prasowym, może z wyjątkiem cytatów.

Skróty w komunikatach prasowych

Jeśli używany jest skrót w swoim wydaniu, nawet jeśli jest to powszechne w branży, przeliterować pierwszej instancji, a następnie ją ze skrótem w nawiasach. Na przykład, "oprogramowanie Customer Relationship Management (CRM)." Następnie można używać skrótu sam na kolejnych odniesień w tym samym komunikacie. Nigdy nie wiadomo, kto będzie przeczytaniu artykułu, który jest generowany przez uwolnienie, więc pozostawić do dziennikarza, aby określić, jaki poziom żargonu jego lub jej czytelnicy mogą tolerować.

Pisanie Porady biznesowe

Kopia firm musi być jasny, zwięzły i łatwy do odczytu, bez przymusem lub zbyt proste. Zapisz chwytliwe slogany i grę słów na reklamę. Dyrektorzy są zajęte, a oni chcą do sedna. Dodać punkt w pierwszym akapicie (lub nawet nagłówek, jeśli to możliwe). Rozszerzać punktu w pozostałej części kawałka.

Być dokładne i prawidłowe

Aby napisać skuteczny komunikat prasowy, należy dokładnie sprawdzić, aby mieć pewność, że zwolnienie nie zawiera żadnych błędów ortograficznych, gramatycznych, interpunkcyjnych lub. Należy również sprawdzić, nielogiczne i nieuzasadnione roszczenia. Jeśli jesteśmy pewni, że to doskonały, sprawdzić go ponownie.

Prasowe i działania

Informacje prasowe powinny być silne, pozytywne wypowiedzi. Opisz, co jest, a nie coś, co nie jest. Powiedz: "firma jest nieczynna w weekendy", a nie ", firmy zazwyczaj otwarte w weekendy." Jeszcze lepiej, powiedzmy, "Firma otwarta jest od poniedziałku do piątku."

Prasowe i fakty

Unikać przesadzone oświadczeń w swoich komunikatach prasowych, jak również roszczeń zwykle w teksty reklamowe. Trzymać się faktów. Uważaj na wypowiedzi takich jak: "Jesteśmy najlepsi!" A tak przy okazji ... wykrzykniki zwykle nie mają miejsca w komunikacie prasowym.

Uznanie w komunikatach prasowych

Wszystkie cytaty muszą być przypisane w komunikacie prasowym. Podczas przypisywania cytat, to zwykle wystarczy powiedzieć po prostu, "powiedział" lub ", powiedziała." Pokusa jest wielka, aby zmienić przypisanie coś w stylu, "powiedział szczęśliwie", ale zazwyczaj jest to niepotrzebne i umniejsza temat cytatu.

Prasowe i żargonu

Unikaj żargonu technicznego, chyba że masz pewność, że zwolnienie zostanie odczytana tylko przez bardzo specyficznego odbiorcy. Generalnie należy unikać figury mowy lub wyrażeń, nawet jeśli publiczność będzie złapać sens. Korzystanie z najprostszych możliwych warunków (bez protekcjonalny) daje swoim piśmie największy wpływ.

Zawyżając swój przypadek w prasowe

Zawyżając swój przypadek w komunikacie będzie czytnik podejrzane całego wydania. Korzystanie superlatywach lub nadmiernie podkreślając swój punkt zwykle panewce. Upewnij się, że nic i wszystko, co powiesz, może być wspierane. Cite wiarygodnych źródeł w treści informacji prasowej, oraz informacje kontaktowe źródeł dziennikarze zadają pytania powinny chcą zrobić.

Konwersacyjne - Nie Overkill

Należy unikać żargonu i zrobić prasowa konwersacji w tonie. Jednak nie trzeba zawierać zbyt dużo rozmowę! Weź wszystkich słów, które nie są krytyczne dla rozumieniu zdania. Dziennikarze uważają, że "mniej znaczy więcej", więc uważaj na słowa, które nie dodają niczego. Kilka słów do obejrzenia za to bardzo, a, oczywiście, dość, i to.

Terminowe prasowe

Bądź gotowy, aby przejść na wszelkich tendencji informacyjnych, które wpływają lub odnoszą się do produktu, usługi lub branży. Jazda coattails bieżących wydarzeń medialnych to świetny sposób, aby uzyskać pokrycie, a może nawet dostać firma pozycjonowany jako eksperta w branży.

Zasady Strong Kopiuj w komunikatach prasowych

Upewnij się, że kopia jest wolny od błędów. Powinno być jasne, zwięzłe i łatwe do zrozumienia. Zostaw śliczne grę słów i zwięzłych haseł do billboardów i reklam prasowych. W komunikacie prasowym, trzeba skutecznie i efektywnie komunikować korzyści z produktu lub usługi. Użyj aktywnego języka i unikać przeszłym.

Prasowe i Prawda

Trzymać się faktów, a jedynie to fakty, które można uzasadniających. Wszystko jest w porządku, aby przedstawić fakty w świetle, które jest najbardziej korzystne dla firmy, ale mieć pewność, że wszystko co powiesz, może być wspierane. Korzystanie superlatywach lub szalenie optymistyczne cytaty są czerwone flagi do mediów. Pamiętaj, aby nie rozciągać prawdę. I nawet jeśli jest to prawdą, należy zadać sobie pytanie: "Czy jest jakiś sposób czytelnik mógł źle zinterpretować to?" Jeśli tak, to przepisać na uwolnienie.